Hvad er franchise? Og er franchise noget for dig?

Hvad er franchise? Og er franchise noget for dig?

Har du fuldstændig styr på, hvad franchise er? – og er franchise noget for dig?
Vi har hos ChainIndex lavet en blog om, hvad franchise er, så du kan overveje, om franchise er en virksomhedsform for dig.

Oftest når man hører begrebet franchise eller franchising tænker mange på bl.a. 7-eleven og McDonald’s. Sandheden er, at der findes et utal af forskellige franchisekoncepter i mange forskellige brancher.

Ordet franchise er internationalt på samme måde som eksempelvis ”leasing” og ”outsourcing”.
Sprogligt betyder franchise frihed, ret, privilegium, koncession og lignende. Der findes ikke et anerkendt dansk erstatningsord.

Hvad betyder franchise?
Franchise kan enkelt beskrives som den måde, hvorpå den franchisegiver der ejer forretningssystemet kan outsource eller uddelegere den kundeorienteret del af systemet.

Franchising betyder at en person eller virksomhed, som råder over retten til et forretningssystem, og som har bevist, at det er en succes, kan overdrage retten til at bruge den viden til en eller flere franchisetagere.
Det vil sige, at man som franchisetager kan købe sig til et forretningskoncept, som med garanti tidligere har haft succes. Som franchisetager køber man således franchisegivers viden, altså deres knowhow indenfor en bestemt branche, deres brand og deres forretningskoncept.

Succes med franchise
Franchise er måske verdens mest succesfulde forretningsform for virksomheder, der søger vækst på den mest sikre, rationelle, effektive og driftsøkonomiske måde. Det er samtidig også en af de mest stabile metoder til forretningsudvikle. Blandt andet fordi metoden bygger på det bedste fra begge parter i samarbejdet.
De mange fordele og den omfattende støtte, som en franchise indebærer for franchisetager betyder, at der er langt bedre muligheder for succes, end hvis han eller hun startede en virksomhed på egen hånd. Hvor kun omkring ca. 30% overlever de første 3 år, er overlevelsesraten indenfor franchising omkring 3 gange så stor.
Derfor er franchising en sikker og god måde at blive selvstændig på.

Er du mere interesseret?
På ChainIndex hjemmeside kan du søge imellem flere forskellige franchisekoncepter og se om der er nogen der matcher dine ønsker og behov.
Du kan finde alle vores franchise koncepter her: chainindex.dk/find-koncept

Hvis du ikke lige fandt et koncept som matchede dine ønsker og behov, kan du altid oprette en søgeprofil.
Med en søgeprofil, kontakter vi dig når der kommer franchisekoncepter der matcher dine behov og ønsker.
Du kan oprette en søgeprofil her: chainindex.dk/opret-sogeprofil

Med venlig hilsen
ChainIndex

Kommentarer

Fakta

80% overlever i kædekoncepter
33% overlever udenfor kædekoncepter
– der er er endnu flere fordele ved franchise...Læs mere

Bloggere

Toke Allentoft
Tidligere mangeårig direktør i Danske Kæder og Dansk Franchiseforening og over 25 års erfaring med rådgivning og konceptudvikling. Siden 1999 indehaver af Franchise-Consult med speciale i franchising og kæder samt partner i ChainIndex.dk og Franchise Pool International. Har et stort internationalt netværk.
Lasse A. Søndergaard Christensen
Partner og bestyrelsesmedlem i Gorrissen Federspiel. Ass. professor på Århus Universitet i Markedsret og uddannet i New York og Hong Kong 20 års erfaring med rådgivning af ledende danske og udenlandske kæder i Danmark og udlandet, og leder af Gorrissen Federspiels afdeling for Immaterielle rettigheder. Forfatter af bøger og artikler samt indlægsholder om rettigheds- og franchiseforhold.