Franchisetager ved krisens afmatning

Franchisetager ved krisens afmatning

Nu, hvor alle er ved at vænne sig til lidt roligere tider, og forbrugerne er ved at lette lidt på tegnebogen, begynder mange virksomheder igen at overveje, om franchising er den driftsform, som de skal anvende i fremtiden, ligesom mange mennesker så småt igen begynder at drømme om at få foden under eget bord som franchisetager. 
 
Franchising har specielt på markedet for forbrugsgoder haft det næsten lige så svært under krisen som mange andre kæder. Men på andre områder har franchising klaret sig relativt udmærket, og på eksportsiden har specielt modevirksomhederne vist en formidabel vækst under krisen. Så man kan roligt konkludere, at franchising forstsat er en forretningsmetode, som er velegnet både for virksomheder, der vil ekspandere og for mennesker, der ønsker at få en fremtid som selvstændige erhvervsdrivende.  
 
Franchisekoncepter bygges over en læst, der består af et allerede eksisterende og succesfuldt afprøvet forretningskoncept, som har et potentiale til at vokse sig stort på andre nationale og/ eller internationale markeder. Bruger man den læst, og anvendes professionelle specialister som rådgivere i opbygningsfasen, udvikles gode franchisesystemer, som gode franchisetagere kan skabe sig en god forretning i.
 
Gode og omhyggelige franchisevirksomheder driver gode franchisekæder nationalt og internationalt men de, der søger genveje for at opnå hurtige resultater, hurtigt kan konstatere alvorlige problemer både hos sig selv og, hvad værre er, også hos de franchisetagere, som mere eller mindre ukritisk har investeret i konceptet.  
 
Når der igen begynder at komme mere gang i økonomien, vil vi igen kunne se lykkeriddere, der med gyldne ord og tomme løfter foregøgler mennesker, at de kan blive velhavende, hvis de investerer i en ”franchise”. Og desværre har jeg mødt mange let påvirkelige mennesker, der er kommet i hurtig ulykke ved ukritisk at tro på tomme løfter og med tab af familieopsparingen som resultat, og det kan undgås. 
 
Hold dig langt væk fra de typer og lær de få enkle spørgsmål, som hurtigt kan afsløre snyd og svindel! Dårlig franchising kan let undgås ved helt enkelt at stille spørgsmål og søge råd. Der er masser af information til dem, der søger den både på biblioteket, hos boghandleren, hos specialister i franchising og hos interesseorganisationen Danske Kæder, som tilbyder medlemskab til alle, der har interesse i franchising og frivillige kæder. 

 
Tags: 
Franchise

Kommentarer

Fakta

80% overlever i kædekoncepter
33% overlever udenfor kædekoncepter
– der er er endnu flere fordele ved franchise...Læs mere

Seneste blogindlæg

Bloggere

Toke Allentoft
Tidligere mangeårig direktør i Danske Kæder og Dansk Franchiseforening og over 25 års erfaring med rådgivning og konceptudvikling. Siden 1999 indehaver af Franchise-Consult med speciale i franchising og kæder, partner i Franchise Pool International (FPI) siden 2005 og indehaver af ChainIndex.dk siden 2012, Har et stort internationalt netværk.
Lasse A. Søndergaard Christensen
Partner og bestyrelsesmedlem i Gorrissen Federspiel. Ass. professor på Århus Universitet i Markedsret og uddannet i New York og Hong Kong 20 års erfaring med rådgivning af ledende danske og udenlandske kæder i Danmark og udlandet, og leder af Gorrissen Federspiels afdeling for Immaterielle rettigheder. Forfatter af bøger og artikler samt indlægsholder om rettigheds- og franchiseforhold.